Ervaringsverhalen

Bernadette, 54 jaar, (getrouwd, samengesteld gezin, op zoek naar werk)

Ik ben zo enthousiast door wat paardencoaching voor diepere en vooral blijvende verandering in mijn leven heeft gebracht na 3 sessies dat ik dit graag wil delen! na een intensieve carrière in het bedrijfsleven gehad te hebben en indertijd op 'dood spoor' beland en een aantal grote veranderingen in mijn prive leven, begon het weer te kriebelen om te gaan werken. Ik heb een aantal jaren fulltime zorg gedragen voor ons samengestelde gezin en nu de jongste 15 jaar is, wilde ik wel weer aan het werk. Maar ik zag ook belemmeringen en wist niet welk werk nu bij mij paste in mijn huidige leven en ik bleef in een cirkeltje ronddraaien en erover piekeren, ik wist niet waar ik moest beginnen. Via via hoorde ik over Alma en haar paarden en heb ik de stoute schoenen aangetrokken.

“Alma heeft mij letterlijk in 3 sessies p.c. zo goed verder geholpen! Daarnaast merk ik nog dagelijks de verandering in mijn leven. Terwijl ik er zelf “rationeel” maar niet uitkwam, er veel over piekerde, wist het paard mij te laten zien en te bevestigen met hulp van Alma (zij creëerde een prettige ontspannen sfeer en is down-to-earth) om bij mijn goede gevoel te komen en te blijven, wat er werkelijk in mij leefde dwars door alle onzekerheid, twijfel en stress heen.

Het beeld wat het paard mij liet zien, was voor mij zo krachtig, het was voor mij als een diepgevoelde bevestiging. Twijfels verdwenen, ik snap niet goed hoe dat kan maar het voelde echt zo. Ik moest voor de 4 keuzes over werk die ik had 4 pionnen/vloerankers neerzetten. Onmiddellijk reageerde het paard erop en voelde aan -dat idee had ik- waar ik zijn moest. Zij ging steeds in lijn staan met 1 van de pionnen die dus stond voor een keuze. De andere pionnen liet zij links liggen. Alma zorgt er met hele concrete vragen voor dat je precies uitkomt bij de kern van je vraag of probleem waar het paard dan weer op reageert. Eerst stond het paard nog dwars op die lijn en vroeg Alma mij welke belemmeringen ik nog voelde ten aanzien van deze keuze en als vanzelf borrelden de belemmeringen in mij op en kon ik ze benoemen. Hier reageerde het paard op door te draaien en in een rechte lijn te gaan staan tussen mij en het werk. En het voelde voor mij alsof de belemmeringen oplosten, alsof ze ineens niet meer onoverkomelijk waren… heel apart. Ik wilde toch nog graag bij een andere keuze kijken, omdat ik daar toch nog bleef twijfelen maar toen ik daar naartoe liep, gin het paard er op het laatst heen en gooide die pion om. Voor mij was dat toen duidelijk. 

Binnen een maand na de coaching vond ik de betreffende nieuwe baan. Een baan die precies past bij mij en aan al mijn wensen voldeed. Het leek haast wel alsof alles naar aanleiding van de paardencoaching in lijn werd gezet en mijn oog als moest t zo zijn, op deze functie viel. Het solliciteren verliep vlot, het werk, de organisatie, de collega's en de secundaire arbeidsvoorwaarden passen perfect bij mij. Inmiddels werk ik er alweer een maand met groot plezier.

Daarnaast merk ik dat de paardencoaching een fijne en doorwerkende innerlijke rust geeft. Moeiteloos voelde het daarna om de baan te vinden waar ik zo tegen op zag.. Het is nu 4 maanden geleden en ik vind het nog steeds erg bijzonder.. de verandering die het mij nu blijvend heeft gebracht, is dat ik me (veel) energieker voel dan daarvoor en vol vertrouwen en vrij van twijfel. Het blijft vreemd waardoor het komt maar de paarden geven je echt een lichter, vrijer en energieker gevoel. 

 

Het verhaal van Niels, ( directeur van een groot bedrijf)

Ik voelde mij al een tijdje niet zo lekker in mijn vel zitten op mijn werk en heb op aanraden van een collega die bekend was met Alma's paardencoaching ook een sessie geboekt. Ik wilde inzicht hebben in mijn toenemende weerstand en energieverlies en toenemende uitpuilende agenda op het werk. Na een korte intake op kantoor liepen we richting de paarden. Alma liep de bak in en toen ik door het hek wilde, versperde het paard de ingang zodat ik er niet door kon. Alma zei, "volgens mij hebben we het eerste inzicht al te pakken hier.. is dit mogelijk je weerstand?" waarop ik zei: "ja dat zal mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel wel zijn." En toen liep het paard weg. Alma zei: "als het paard nu weer doorloopt, betekent dat vaak dat het klopt wat je zegt en dat je het nu erkent hebt." Mijn gevoel  over de sessie was dat het paard er zin in had om er mee te beginnen want zij liep meteen in het deel van de bak waar we een opstelling gingen doen. Alma vroeg mij om mijn team op te stellen zoals bij een organisatie-opstelling ( in de vorm van pionnen). En ze stelde een aantal vragen.  Wat mij raakte is dat het paard op een aantal personen (pionnen) reageerde en dat zij stil bleef staan nadrukkelijk bij een aantal personen die zich ook zoals ik het zie totaal niet op hun plek zitten en zich niet op het gemak voelen in het team. Heel herkenbaar Alma's uitleg van de taal van het paard bij welke pionnen ( teamgenoten) ze  stil bleef staan of ervoor ging staan of omschopte en wat dat betekende. En toen Alma mij vroeg hoe ik het team voor ogen had zoals ik het zag, toen liet het paard ook blijken alsof zij daar vrede mee had zoals ik dat deed. Omdat het paard toen heel dicht bij mij bleef staan en ik voelde mij daardoor bevestigd. Het leek alsof het paard zich toen pas verbonden voelde met het team omdat ze er toen ook echt bij kwam staan. Wat mijn inzicht was, is dat het team te groot is en daardoor te complex te, onduidelijk waardoor ik heel veel verantwoordelijkheden op mij neem van zaken die tussen wal en schip dreigen te raken. Ik stelde daarna het team op zoals ik het zag met minder mensen wat een stuk rust gaf waardoor het paard ook bij mij bleef en schuin achter mij kwam staan. Alma legde uit dat in paardentaal het paard daar gaat staan als hij jou in een leidingevende positie stelt. De sessie gaf mij achteraf een blij en bevestigd gevoel. En ik voelde me stukken lichter daarna. In mijn werk erna merkte ik dat ik minder dingen overnam in het team, minder dingen naar me toe trok en ben ik meer in gesprek gegaan met mijn teamgenoten in plaats van zelf op me nemen en op willen lossen. Met dank aan Alma en haar paard. De sessie gaf me inzicht en een lichter gevoel. 

 

Het verhaal van Marlies 

Ik heb een kort traject therapie met inzet van het paard gevolgd bij Equivitae. Bijzonder en doeltreffend. Ik kan het iedereen aanraden. De vraag die ik had, betrof de toekomst van mijn werk in relatie tot mijn ‘levensdoel’. Ik was daar zelf al een tijd mee bezig, maar kwam er niet verder mee en ik liep er in vast. Toen mij een therapie met het paard als optie werd aangereikt, vond ik dat verassend en het sprak me aan. Vooral omdat ik al een aantal andere mogelijkheden geprobeerd had maar zonder voldoende resultaat. Ik had nog nooit een paard van dichtbij gezien, maar dat was helemaal geen probleem. Ik wist wel dat het bijzonder sensitieve dieren zijn die alles bij een mens kunnen oppikken en dan in gedrag laten zien. Tijdens de sessies bleek direct hoe goed dit werkte. Het paard liet steeds precies zien hoe ik me voelde en maakte als vanzelf contact met mijn vragen over mijn werk en levensdoel. Alma vroeg mij een aantal vloerankers neer te leggen in de paardenbak. Vervolgens ging het paard voor mij aan het ‘werk’. Ze negeerde bv sommige ankers en bij andere liet ze door gedrag zien hoe ik er zelf insta. Alma  begeleidde dit proces erg prettig. Zij stelde mij dan precies de goede vragen. Vervolgens reageerde het paard daarop. Ongelofelijk hoe 1 op 1 een paard je kan uitlezen! Zo mooi en tegelijk een hele bijzondere ervaring.

Maar het meest belangrijke was, dat ik door het spiegelend gedrag van het paard feitelijk mezelf kon waarnemen. Mezelf op die onbewuste, diepere laag waarmee je vaak keuzes maakt of waar twijfel of angst kan zitten, maar waar je vaak zo moeilijk contact mee krijgt. Het paard reflecteert dat zo duidelijk dat je het zelf kan waarnemen en je het tegelijk diep in jezelf voelt. Het brengt een ongelofelijke rust en helderheid over zaken en een innerlijk weten over het vraagstuk dat voorligt in de coaching.  Na deze eerste sessie ben ik verder gegaan bij Alma om een aantal zaken verder uit te werken waarvan de herkomst uit mijn jeugd en opvoeding kwam. Ik merk dat ik er erg mee geholpen wordt, ik ervaar meer rust nu en ik kan echt weer verder. Momenteel ben ik volop aan het solliciteren en heb het gevoel dat ‘het weer stroomt” en dat ik niet meer – onbewust- stagneer door ervaringen uit mijn jeugd en uit mijn gezin van herkomst maar weer verder kan! Ik kan het iedereen aanraden.

 

Het verhaal van Mariska over angst en hypochondrie

In de zomer van 2018 ben ik bij Equivitae geweest. Ik heb een uitgebreid intakegesprek gehad met Alma waarbij ik het gevoel had dat ze intensief luisterde naar mijn verhaal en dat ze mijn klacht/verhaal heel serieus nam. Ik heb te maken gehad met hypochondrie en andere angsten.Ten einde raad kwam ik bij Alma. We gingen de wei in waar de paarden stonden te grazen. Alma vroeg mij contact te maken met mijn angst en deze echt te voelen. Ik deed dat en voelde  me rot.  Het bijzondere was dat de paarden niet op mij reageerden. Ze aten lekker verder en briesten een beetje. Zochten lekkere groene graspolletjes. Alma zei tegen mij: "de angst die jij voelt, hoort niet bij jou". "Als het jouw angst was dan hadden de paarden gereageerd". Voor mij was dat zo'n eye-opener! Ik kon mijn angst loslaten en gaan leven. Stukje bij beetje gaat het steeds beter en kan ik van de mooie dingen in het leven genieten.

 

Het verhaal van Ineke over omgaan met oud zeer en familierelaties, een systemisch perspectief

Ik heb een half jaar lang maandelijks een sessie systemische therapie met paarden gehad, met Noir een prachtige zwarte merrie een lief en geduldig paard maar ook eerlijk, zoals paarden een glasheldere spiegel voor ons mensen zijn. Alma heeft mij gevraagd om op te schrijven wat de therapie mij gebracht heeft en dat doe ik graag. Want Ik heb het gevoel dat mijn leven veel meer in balans is gekomen na deze sessies. We hebben gewerkt aan familierelaties, en aan dingen in mijzelf, die mij niet lekker zaten, en na de sessies, die onbewust doorwerkten - achteraf terugkijkend, kan ik dat pas zien en ervaren - is wat dwars zat, op zijn plek gekomen. 

Ik durf nu meer mijn hart te volgen, en de familierelaties voelen voor mij niet meer als scheve verhoudingen. Ik ben zelf hooggevoelig dus op gevoelsnivo gebeurt er altijd een hoop wat ik niet echt onder woorden kan brengen. Zo ook met de systemische therapie met het paard. Echt in woorden kan ik het niet beschrijven maar doordat het op zielsniveau doorwerkt, vinden er verschuivingen ten positieve plaats waardoor alles weer veel lekkerder werkt. 

ik blijf het zo bijzonder vinden, het paard liet zelfs mijn boosheid zien, waar ik me niet van bewust was. Noir liet zien in haar gedrag dat ik boos was en daar schrok ik best van maar het was wel duidelijk. duidelijk waaraan gewerkt moest worden dus. Maar eigenlijk hoefde ik er niet concreet aan te werken want doordat het op zielsniveau doorwerkt , wordt wat scheef zit, vanzelf in mij opgelost. 

Ook had ik een sessie die over de vroege dood van mijn vader ging...elke keer als het over zijn dood ging en wat dat met mij als kind gedaan had...stond Noir letterlijk stokstijf en verroerde zich niet meer... zo bijzonder...De dood van mijn vader liet mij destijds ook stokstijf stilstaan, het voelde ook voor mij als doodgaan. Noir hield mij een spiegel voor en ik kon het loslaten. . 1 moment zal ik nooit vergeten: op dat moment dat ik blijkbaar totaal in balans was, en ik niets van Noir wilde ( ik wilde namelijk graag dat Noir "iets deed naar mij toe"...) kwam Noir met haar neus tegen mijn wang en voelde ik haar ademhaling op mijn gezicht. Dat voelde zo ontzettend intiem en bijzonder, het voelde als één met Noir.. één met dit paard..Ik hoefde er niets voor te doen, niets meer dan gewoon mijzelf zijn, ZIJN...

Het is een ervaring die ik niet echt kan omschrijven maar het WOWgevoel dat dit gaf, zal ik altijd onthouden. 

Ik kan therapie met paarden echt zo van harte aanbevelen, het werkt in veel gevallen zelfs beter en sneller dan psychotherapie of gesprekken. Je hoeft namelijk niets te zeggen, het paard voelt je haarfijn aan, ook en juist alles wat je niet zegt, en door haar spiegelende handelen brengt het je steeds meer in balans. 

 

Het verhaal van een hulpverlener over omgaan met de energiebalans om niet uitgeput te raken

Wat de paardencoaching me opleverde voor mijn vraag over hoe kan ik mij na een dag werken minder 'leeg' voelen:

- ik voelde me op de een of andere manier heel erg begrepen door de paarden, alsof je op één level bent met elkaar, helemaal afgestemd. Ik werd er helemaal gelukkig van.
- Ik vond het heel groot compliment en vooral bijzonder dat je wat schuwe paard naar mij toekwam. Dat ze zich veilig genoeg voelde om dat te doen. Wat ik daarvan vooral leerde, ook door hoe jij dat verwoorde, is dat het genoeg is wanneer ik er gewoon ben. Blijkbaar kan ik voldoende op de ander afstemmen daarmee. Voel ik me genoodzaakt of ga ik nog meer proberen in het afstemmen, dan is dat vaak voor mij teveel inspanning en kan het hier en daar voor de ander over de grens gaan. Dat liet je schuwe paard ook merken door me dan met haar neus wat weg te duwen. Dus: het is genoeg als ik er gewoon ben met mijn 'gewone' afstemming. Dit doe ik ook veel meer nu. Ik heb in de paardenbak gemerkt dat dit voldoende is en vertrouw daar nu op. Als ik de neiging heb om van uit mijn onzekerheid meer te gaan doen, dan registreer ik het veel sneller en kan ik eerder een 'tikkie terug'.
- Ik merk wat ik hierboven beschreef in mijn werk, maar ook in de relatie met mijn man en de kinderen.
- Ik ben blijkbaar heel goed in contact met mijn kracht én mijn kwetsbaarheid. Dat vind ik mooi, wist ik ook wel ergens, maar op een andere manier. Het geeft een beetje eenzaam gevoel omdat niet iedereen dat kan en ik daar soms wel op hoop of vanuit ga. (Paarden kunnen het wel en daarom voelde ik me misschien zo helemaal oké bij hen) En weet je, iedereen is anders en heeft iets waarin die eenzaam is, dus het is te relativeren. Het helpt me om te weten hoe dit bij mij is,. Ik herken daardoor eerder de 'prijs' en de kwaliteit ervan en dat helpt in hoe ik er mee om ga.
- Ik ben niet meer bang voor paarden.

 

Een verhaal van een jonge vrouw over piekeren en keuzes maken

Mijn sessie stond in het teken van een keuze maken. In mijn hoofd bleef ik dezelfde rondjes draaien en kwam ik niet meer uit mijn keuze. Alma vroeg mij mijn verschillende keuzes op te stellen in de bak en bij elke keuze even te blijven staan. Bij de laatste pion die ik had opgesteld, voelde ik een enorme rust over me heen komen. Deze keuze wilde ik eigenlijk maken, maar ik vond dat dit niet kon en mocht. Op het moment dat ik dat aangaf, kwam het paard recht op me af lopen en kwam met zijn hoofd naast mijn schouder staan. Dit voelde als goedkeuring om deze keuze wel te mogen maken. Het paard zag mij nog steeds, accepteerde me en kwam steun en liefde brengen. Dat is wat het paard mij liet voelen Een bijzondere ervaring, een gevoel dat ik nog steeds kan terug halen en wat meer doet dan woorden. 

 

Paarden zijn unieke dieren, die een bijzondere bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van individuele mensen en groepen. Paarden kunnen je als geen ander zeer snel bewust maken van wie je bent, welke energie je uitstraalt en waar je kwaliteiten en mogelijkheden liggen.

Equivitae biedt je de mogelijkheid om zelfstandig of in teamverband kennis te maken met de bijzondere omgang met paarden in de vrije natuur en de unieke uitwerking hiervan.

Paardencoaching verheldert