Over mij

Loop je emotioneel (even) vast? Paardencoaching en -therapie richt zich op 'doorvoelen en ervaren' in plaats van alleen maar 'over praten’. Het brengt je weer terug bij jezelf ❤️. Zodat je weer ‘in beweging’ komt en je vrij kan voelen.

Ik ben Alma van de Peppel-van Ramshorst getrouwd en moeder van 2 dochters van 18 en 20 jaar. Ik ben geboren en getogen met de liefde en passie voor paarden. Paarden hoorden er bij ons als vanzelfsprekend bij in het gezin.

Ik werk al meer dan 25 jaar binnen de gezondheidszorg, met name de GGZ. Ik werkte veel samen met therapeuten met allemaal hun eigen invalshoek qua therapie. 

Veel mensen waren geholpen, maar ook een heel aantal niet waarvan ik toen al dacht: er mist wat in het aanbod. Een therapie die mensen helpt dichter bij hun echte kern te komen en waarmee vastzittende emoties weer kunnen stromen. Waarom is dat er niet?   

Op een dag zag ik een foto in de krant van een psycholoog met een paard en ik dacht: dat is het. Ik heb mijn toenmalige baan in de GGZ opgezegd en ben er voor gegaan. Op en af was dat erg leuk en inspirerend, een ontdekkingsreis, maar soms ook moeilijk hoe geef ik het vorm en welke kant ga ik op. Al snel vond ik een opleiding gericht op therapie met het paard, die was vreselijk duur maar ik ging overstag; helaas bleek die toch niet te passen bij wat ik zocht. Later volgden betere wel passende cursussen en al snel vond ik ook een geschikte baan waar ik mijn passie mocht ‘uitleven’ en ‘therapie met paarden’ mocht opzetten. Wat was ik gelukkig. Eenmaal aan het werk dacht ik "en toch mis ik nog iets" ik was onderzoekend en had het idee dat de paarden nog meer in hun mars hadden en ook directer, maar ik kon er nog niet goed bij. Ook kwamen er inmiddels regelmatig teams voor workshops met de paarden. Bij toeval kwam ik terecht in 'de Windopleiding' een regelrechte ver-van-mijn bed-show, maar desondanks was het exact de 'missing link' die ik zocht. Het zuiver inzetten van het paard als spiegel en het reflecteren op je eigen rol daarin als begeleider heb ik daar goed geleerd. In 2011 startte ik voor mezelf. Dat ging met ups-and-downs want 'onbekend maakt onbemind' en 'wat de boer niet kent...' en daarbij vond ik mezelf promoten ook ‘een beetje ongemakkelijk ‘. Gelukkig met de jaren is de dierondersteunende coaching en therapie meer en meer bekend en gewild geworden en weten de mensen de weg naar mij wel te vinden. Ook de paarden vinden het leuk werk. Bovendien wordt de psychosociale therapie die ik bied vergoed door de zorgverzekeraar. 

Ik werk wekelijks 2 dagen met mijn eigen paarden en daarnaast nog steeds 2 dagen in de reguliere GGZ als praktijkondersteuner GGZ bij een huisarts.
Ik ken de problematiek van mijn doelgroep grondig vanuit mijn jarenlange ervaring en huidig werk als POH GGZ en daarnaast ben ik ook al levenslang met de paarden. Ze zijn als een tweede natuur voor mij. 

De betekenis van Equivitae

De naam Equivitae is gekozen omdat het paard Vitae (Latijns voor Leven) ons is geschonken door serviceclub "De Lions" uit Barneveld ten behoeve van het therapeutisch werken met paarden nu 15 jaar geleden. Equi betekent paard in het latijns en zo was de naam geboren. Met het therapeutisch werken met paarden ben ik in 2008 gestart in bosgebied 'Het Paradijs' op zorgboerderij "Het Paradijs" in Barneveld.  In 2011 heb ik Equivitae opgericht. Vanuit Equivitae help ik mensen verder met onder andere inzet van de paarden.

Voor wie het leuk vindt om mijn missie en visie te weten:

Visie:

Equivitae is gericht op energie die weer gaat stromen, verbondenheid en openheid van relaties met het oog op een gezonde balans tussen lichaam en geest. De nadruk wordt gelegd niet zozeer op wat je doet, maar des te meer op wie je bent.

Missie:

Equivitae wil mensen met een optimistische, vriendelijke en vooral oordeelloze blik naar zichzelf laten kijken. Equivitae richt zich hierbij op de kwaliteiten van de persoon en zijn gewenste toekomst. 

paardencoaching en therapie met paarden

Alma met Anouk

De weg zelf is je bestemming -  Confucius